Zelfcompassie of liefdevolle vriendelijkheid voor jezelf is de kern van een gelukkig en zinvol leven en de motor in elk veranderingsproces. ‘Vrienden worden met jezelf’ is een veel gebezigde term tegenwoordig, zozeer zelfs dat het soms een cliche lijkt. Maar die liefde voor jezelf is dat zeker niet! Het gaat veel verder dan lief zijn voor jezelf, of goed voor jezelf zorgen, hoe belangrijk dat ook is.

Zelfcompassie gaat ook over liefde en compassie voor al die moeilijke kantjes aan jezelf, voor al die gevoelens, gedachten en gedrag die je eigenlijk liever niet wilt zien. Liefde en compassie voor je eigen schaduw. Voortdurend worstelen we met onszelf, met die delen van onszelf die we niet aanvaarden, die we niet willen. Voortdurend ‘schuurt’ het van binnen, soms heel subtiel, soms keihard. Dit kost heel veel energie. Zelfcompassie is de zalf op al deze schrijnende plekken. Vanuit zelfcompassie kunnen we helen. Het zorgt voor een verschuiving van worstelen met jezelf naar de ervaring van zorgen voor jezelf.

Het goede nieuws is dat iedereen in staat is tot zelfcompassie, tot liefde voor jezelf. Liefde en compassie zijn natuurlijke kwaliteiten van ons menszijn. Iedereen houdt ergens van, nietwaar? Al is het maar van lekker eten…  Bovendien is het te trainen. Je kunt leren die compassie en liefde voor jezelf er te laten zijn, het te laten groeien. Om je hierbij te helpen heb ik hieronder een oefening geplaatst. Het is een geleide meditatie of contemplatie van ongeveer 10 minuten. Het werkt heel eenvoudig. Je gaat zitten op een rustige en comfortabele plek, op een stoel of kussen, en laat je dan maar leiden door de tekst die ik ingesproken heb. Laat jouw natuurlijke liefde en compassie maar stromen, diep van binnen weet je al hoe dat moet..

Tips
-Deze oefening heeft het meeste effect als je hem regelmatig doet. Bv een paar keer per week, of 1x per week, of zo vaak als jij prettig vindt.

-Dit is een oefening. Dat betekent dat je niet elke keer een ervaring zult hebben waarin je veel liefde en compassie voelt. Je doet de oefening tenslotte zoals je op dat moment in je vel zit. Soms zul je het mooi en fijn vinden, soms voelt de oefening droog en mechanisch aan. Dat is helemaal ok, het ene is niet beter dan het andere. Je kunt erop vertrouwen dat elke keer dat je de oefening doet, je zelfcompassie ietsje makkelijker toegankelijk wordt. Over verloop van tijd zul je zeker verandering bemerken!

-Soms, zeker in het begin, kun je bemerken dat je wat verstorende gedachten hebt. Bijvoorbeeld dat er een stemmetje is dat commentaar levert op de oefening, op de tekst, of op jezelf zoals jij de oefening doet. Dat is normaal en geen probleem. We zijn nu eenmaal gewend overal commentaar op te leveren. Laat die stemmetjes er maar gewoon zijn, geef ze niet teveel aandacht. Een milde glimlach is op zijn plek, en ga gerust door met de oefening.